maanantai 22. lokakuuta 2012

Papukaijan aktivointi

Papukaijatkin tarvitsevat virikkeitä, niiden puutos voi aiheuttaa stressiä ja käytöshäiriöitä! esimerkkeijä virikkeisiin on:

-Katosta roikkuvat palikkalelut, joita voi jyrsiä. Materiaalina voi käyttää puuta, naruja (varmistettava ettei lintu pääse satuttamaan itseään tai jäämään kiinni) nahka, metalli akryyli ym.
-Köysilelut, tikkaat, spiraalit ja keinut
- "Jalkalelut" joita voi jalassa pitää ja jyrsiä.

Leluja pitää myös kierrättää ettei lintu pääse kyllästymään niihin.
Ja leluja voi tehdä itse ja omistajakin saa virikettä ;)
Huomioon pitää ottaa että materiaali on lintuturvallista, esim puun pitää olla käsittelemätöntä, kynnet voivat jäädä lenkkeihin, naruihin ja ketjuihin kiinni. Ketjujen ja lenkkien tulisi olla riittävän suuria ettei siihen kynnet voi jäädä kiinni. Linnun nokka voi jäädä kiinni erilaisiin avainrenksuihin ym.

Ruuan käyttö virikkeissä on myös hyvä tapa aktivoida papukaijaa, luonnossa lintu käyttää jopa 90% valveillaolo ajastaan ruuan hankintaan ja sukimiseen. Ruokaa voi piilottaa leluihin, häkin pohjalle, tehdä nami jemmoja ja ripustaa herkkutikkuun.

"Ruoalla virikkeellistämistä varten löytyy myös paljon erilaisia leluja, joita voi ostaa tai tehdä itse. Yksinkertaisimmillaan ruokalelu voi olla esimerkiksi puupalikka, johon on porattu reikiä, joista voi kaivaa pähkinän paloja. Monimutkaisempia ovat esimerkiksi erilaiset pyörät, joissa lintu joutuu tekemään erilaisia asioita päästäkseen ruokaan käsiksi."

Papukaija tarvitsee myös seuraa ihmisestä, yksin olevan linnun tulisi päästä häkistä vähintään 3 tunniksi lentelemään ja touhuilemaan. Ja sosiaaliset suhteet on osa papukaijan elämää ja vaikuttavat näin papukaijan hyvinvointiin.
Ihmistä parempi vaihtoehto on tietenkin lajitoveri, sillä monet luonnossa elävät linnut elävät parvissa tai puolisonsa kanssa. Harvat lajit ovat luonnossa yksin niin kauan kuin esim työpäivä kestää.

Vinkkejä lelujen tekoon löytyy http://www.papukaija.fi/tee-se-itse


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti